Dietă pentru femei însărcinate – ce să mănânci și ce să eviți

Dietă pentru femei însărcinate

Dietă pentru femei însărcinate – ce să mănânci și ce să eviți

Ceea ce o femeie mănâncă și bea în timpul sarcinii este sursa principală de hrană a copilului. Doctorii recomandă ca viitoarea mamă să aleagă o varietate de alimente și băuturi sănătoase să furnizeze substanțele nutritive importante pentru făt.

O femeie gravidă are nevoie de mai mult calciu, acid folic, fier și proteine.
Acidul folic îl puteți găsi în: legume verzi cu frunze, cereale fortificate sau îmbogățite, pâine și paste făinoase, fasole, fructe citrice.

Calciul este un mineral folosit pentru a construi oasele și dinții bebelușului. Dacă o femeie gravidă nu consumă suficient calciu, mineralul va fi extras din depozitele mamei în oasele sale și dat copilului pentru a satisface cerințele suplimentare de sarcină, potrivit Academiei de Nutriție și Dietetică. Multe produse lactate sunt, de asemenea, fortificate cu vitamina D, un alt nutrient care funcționează cu calciu pentru a dezvolta oasele și dinții bebelușului.

Surse: lapte, iaurt, brânză, sucuri și alimente bogate în calciu, sardine sau somon cu oase.

Fier: femeile gravide au nevoie de 27 de miligrame de fier pe zi, ceea ce este dublul cantității necesare femeilor care nu sunt însărcinate.

Pentru a crește absorbția fierului, includeți o sursă bună de vitamina C la aceeași masă când consumați alimente bogate în fier. De exemplu, la micul dejun beți un pahar de suc de portocale cu cereale fortificate cu fier.

Surse: carne, pasăre, pește, fasole uscată și mazăre, cereale fortificate cu fier.

Proteine: Proteinele sunt  ca „un nutrient constructor”, pentru că ajută la construirea unor organe importante în copil, cum ar fi creierul și inima.

Surse: carne, pasăre, pește, fasole uscată și mazăre, ouă, nuci, tofu.

Alimente care trebuie consumate cu limitare:

Cofeina: Consumarea a mai puțin de 200 mg de cofeină pe zi, cantitate care se găsește într-o cană de cafea, este în general considerata sigură în timpul sarcinii.

Pește: Peștele este o sursă bună de proteine slabe, iar unii pești, inclusiv somonul și sardinele, conțin și acizi grași omega-3, o grăsime sănătoasă, care este bună pentru inimă.  Cu toate acestea, trebuie consumat în anumite limite de către femeile însărcinate deoarece unii pești au  un nivel ridicat de mercur în carne.  Conservele de ton au mai puțin mercur și sunt considerate mai sigure pentru consumul în timpul sarcinii.

Ce alimente și băuturi trebuie evitate în timpul sarcinii?

Evitați alcoolul în timpul sarcinii. Alcoolul din sângele mamei poate trece direct la copil prin cordonul ombilical.

Produse alimentare nepasteurizate, sunt de evitat deoarece pot conține o serie de bacterii. Pasteurizarea implică încălzirea unui produs la o temperatură ridicată pentru a ucide bacteriile dăunătoare. Se recomandă evitarea următoarelor alimente în timpul sarcinii:

Laptele nepasteurizat (brut) și alimentele obținute din acesta, cum ar fi feta, Brie, Camembert, brânzeturi cu mucegai. În această listă se adaugă și mezelurile sau alimentele semipreparate., ouă crude sau care nu au fost fierte sau prăjite bine, sos de maioneză, cidru, sau sucuri nepasteurizate.

Aceasta este doar o dietă pentru femei însărcinate prezentată în linii mari. Pentru a fi sigure că vă hrăniți corespunzător, discutați și cu medicul dumneavoastră. Sarcină ușoară!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

We Are Romanian Beauty Artists

FOLLOW US ON